Přeskočit na hlavní obsah

BODY&SELF POSITIVITY #3 / děláš to kvůli sobě?

Blíží se léto a to znamená, že lidé začínají více řešit své postavy. Proč? "Abych v těch plavkách nevypadala jako velryba.... Aby se mi ostatní nesmáli.... Abych shodila toho milana co mám na břiše... Abych se líbila klukům..." O tom, že se máme mít rádi takoví jací jsme, jsem již psala v minulém článku. Pokud se už ale rozhodnete se svým tělem něco dělat, položte si jednoduchou otázku - "Dělám to kvůli sobě?"

Existují  lidé, kteří jsou se svým tělem víceméně spokojení, ale okolí po nich chce stále víc a víc. Snaží se jim vyhovět a plnit jim jejich přání či rozkazy. Občas stačí jedna narážka, jedno slovo, co může člověku změnit život - k dobrému, ale bohužel i k špatnému.
Dejme tomu, že máte na svém těle jednu věc, se kterou nejste spokojeni (např. velká piha na obličeji). Snažíte si té pihy tolik nevšímat a brát ji jako součást vašeho těla, ba dokonce ji i začnete mít rádi. Pak ale přijdete do styku např. s novými lidmi, kteří si  pihy všimnou a aniž by to  mysleli zle řeknou " Teda to je velká piha." A jste zase na začátku. Začnete pihu nenávidět, snažíte se ji zakrývat a nejradši byste si ji nechali odstranit. 
A takhle podobně to může být se vším co máte na těle, dokonce i s celým vaším tělem. 

Chtěla bych uvést příklad ze  svého života. Nikdy jsem nebyla víc při těle, svoje tělo jsem tolik neřešila, jedla jsem cokoliv co mi přišlo pod ruku. Pak ale přišel den a všechno se změnilo.

Bylo to v létě, byla jsem u přítele doma a jeho taťka ( který si ze všech dělá srandu a nikdy to nemyslí vážně) mi řekl
"Ty Moni, nepřibrala si trochu?"
Jenom jsem se nad tím zasmála, ale jeho otázka se mi neustále opakovala v hlavě a nešla zastavit. Běžela jsem nahoru k zrcadlu. Podívala jsem se na sebe a hned to začalo. " A jo, tady mám trochu větší břicho, a ty boky, ježiši. A ty stehna, když si sednu. Fuj".

 Začala jsem cvičit a jíst zdravě. Došlo to až k tomu, že  jsem cvičila každý den. Bála jsem se použít i kapku oleje na vaření. Máslo, těstoviny a tučnější maso? NEEXISTOVALO. Na Pinterestu jsem hledala různé cviky, četla jsem příspěvky, jak účinně  a rychle zhubnout. Ale ve skutečnosti jsem nepotřebovala hubnout. A hlavně - nedělala jsem to kvůli sobě, ale pro ostatní. Chtěla jsem se líbit ostatním. Chtěla jsem vypadat jako ty holky na Instagramu. Chtěla jsem mít ploché břicho. Ale nic z toho jsem ve skutečnosti nechtěla. A až před měsícem mi tohle všechno došlo. Došlo mi, že bez psychického zdraví nikdy pocitu spokojenosti nedosáhnu. 

A jak jsem na tom teď? 
Snažím si plnit své cíle, ale tentokrát ne kvůli ostatním, ale kvůli sobě. Cvičím, protože mě to baví. Baví mě dělat  a  sledovat pokroky. Velká část mého  jídelníčku stále tvoří zdravá strava, ale když mám na něco chuť, tak si to dám. Občas se mi v hlavě objeví myšlenka jako " To by sis asi neměla dát...", ale snažím se ji rychle odehnat a jídlo si užívat. 

Takže se ptám, děláte to kvůli sobě? 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

RECEPT #1/ Celerový knedlík z mikrovlnky

Ahoj všichni, vítám vás u dnešního článku 😊 Svíčkovou jsem neměla ani nepamatuji. Můj taťka vždy dělal tu nejlepší svíčkovou a nikdy jsem neměla problém sníst klidně dva plné talíře s pěti knedlama. Pak mi byla zjištěna intolerance na laktózu a na svíčkovou jsem úplně zapomněla. Naštěstí mám moc hodnou maminku, která mi dnes svíčkovou udělala bez smetany ( jenom rozmixovaná zelenina). Myslím si, že spoustu lidí se houskovým knedlíkům vyhýbá velikým obloukem a právě pro vás jsem dnes sepsala recept na celerové knedlíky.  Co budeme potřebovat? (na tři malé "bobíky" - cca. 7 malých knedlíků) menší půlka celeru dvě vajíčka ( oddělit bílky) koření - sůl, pepř olej, nebo máslo na vymazání hrníčků ostatní dle libosti - např.: cibulka, česnek, jarní cibulka, pažitka atd... 1) Jako první si nastrouháme celer na jemno, ze kterého pak vymačkáme šťávu.  2) Oddělíme žloutky od bílku. Bílky vyšleháme. 3) K nastrouhaném a vymačkanému celeru přidáme žloutky ...

BODY&SELF POSITIVITY #5 /závislost na zdravém životním stylu? (CZ & EN)

Ráno vstávám v pět, abych toho hodně za den stihla. Vypiju sklenici vody s citronem, zapiju chlorellu a ještě nějaký vitamíny, který ani nevím na co jsou. Potom jdu běhat. Nalačno, protože tak spalím víc kalorií. Po běhu si dám míchaný vajíčka, ale bez oleje a s kouskem žitného chleba, protože ráno ještě sacharidy můžu. Potom jdu na dlouhou procházku se psem, abych nachodila nějaký ty kroky na fitbit. Vracím se hladová, ale jelikož ještě nebylo 13 hodin tak se jenom pořádně napiju. Neustále se dívám na hodinky a odpočítávám minuty. A konečně 13:00, můžu se najíst... Opravdu ? V poslední době se zdravý životní styl stává po celém světě trendem a těžko říct, jestli je to správně. Samozřejmě, že zdraví je opravdu velmi důležité a že sportem a zdravou stravou toho tolik nepokazíte, ale všeho moc škodí.  Už jste slyšeli o ortorexii?   Posedlost zdravým jídlem, vytváření vlastních pravidel stravování, jídelníček na týden dopředu, dlouhé hodiny strávené cv...

OCHUTNÁVÁM / Patifu - tofu paštiky

Ahoj všichni! Přicházím   s recenzí na  PATIFU paštiky , které určitě všichni znáte. A kdo je neznáte, tak právě teď poznáte! :-) Patifu paštiky jsou vyrobené z tofu ( jak už trochu napovídá název). Jde o český výrobek od firmy Veto. Velmi  mile  mě  překvapilo, že paštiky jsou  z tofu, které si firma samo vyrábí a poté dává do pomazánek.  Veto se výrobě tofu věnuje již přes 20 let a používá zásadně certifikovanou a testovanou sóju bez genetické modifikace.  Díky jejich složení jsou vhodné pro vegany, vegetariány i celiaky. Neobsahují konzervanty glutamáty a  při pokojové teplotě se na něm nevytváří žádná vrstva tekutého tuku. Cena paštik se pohybuje kolem 20-30 KČ. ( 29,- (Country life) ) Patifu má celkem 9 příchutí. Skvěle se hodí jako svačinka do školy, či do práce. Když jsme je s mamkou v obchodě objevily, hned mě napadlo jich pár vyzkoušet a napsat vám moji stručnou recenzi. Tak jdeme na to! Složení Každá paštika má zá...